Węgry. Wywiad z Sadurskim

węgry wywiad Sadurski

Rok 2007. W czasopiśmie Polonia Węgierska (Pismo Ogólnokrajowego Samorządu Mniejszości Polskiej) ukazał się wywiad ze Szczepanem Sadurskim na temat Partii Dobrego Humoru – w dwóch wersjach językowych: polskiej i węgierskiej.

Talán miniszterelnökhelyettes volnék…

Stanisław M. Jankowski beszélgetése Szczepan Sadurskival, a Jókedv Párt elnökével.

– Miként alakult meg a Jókedv Párt?

– Amikor Spanyolország egyik körzetében a helyi szatirikus laphoz kötődő humoristák indultak a helyhatósági választásokon, úgy gondoltam, valami hasonlóval lehetne Lengyelországban is próbálkozni, csak országos kiterjedéssel – annál is inkább, mert akkoriban (2001-et írtunk) kezdődött a parlamenti választási kampány. A „Twój Dobry Humor” (Jókedved) című szatirikus lap kiadója voltam, így hát pártsajtó már létezett (megjelenik továbbra is, ám a példányszámot és terjedelmet korlátoztuk). Az egész ország humoristái hozzáláttak támogató aláírások gyűjtéséhez, aztán Alapító Kongresszust tartottunk Gdańskban, a Szolidaritás bölcsőhelyén, amely hangos tüntetéssel végződött. Amikor elmondtam, hogy ez csak vicc, a „komoly” pártok megkönnyebbülten fellélegeztek, a választók pedig más jelöltekre adták le szavazatukat.

– Azt hallottam, hogy a JP indulni szándékozott a 2001-es parlamenti választásokon…

– Amikor 2001-ben híre kelt a JP-nek (akkor lépett be a pártba néhány nagyhírű humorista, például Daniec és Skiba), a lapok pedig megírták, hogy új erő jelenik meg a politikai porondon, telefonokat kaptunk ismeretlen emberektől, akik aziránt érdeklődtek, miként indulhatnának a szejm-választásokon a JP listájáról. Ha akkor bejegyeztetjük magunkat pártként és indulunk a parlamenti választásokon, talán nem létezne a szejmben az Önvédelem nevű, különös alakulat? Elvették tőlünk a lehetséges választókat és bohóccá váltak, akiken egész Lengyelország röhög. Mondhatni, ellopták tőlünk az absztrakt politikai és gazdasági programot. Most talán miniszterelnökhelyettes volnék, mint Lepper, és a JP kormányzó párt lehetne? Gyakran kapok javaslatokat, hogy jegyeztessük be a JP-t és végre induljunk valódi választásokon. Lehet, hogy végül meggyőz valaki…?

– Milyen eredménnyel járt az Ön pártja által a 2005-ös választások előtt szétküldött kérdőív? Arra a kérdésre gondolok, hogy mit kívánnak tenni a politikusok azért, hogy a lengyelek többet kacagjanak…?

– Szomorú, de az akkoriban legnépszerűbb 10 lengyel politikus (jelöltek az elnöki posztra, s a legnagyobb pártok elnökei) közül senki nem válaszolt a három, rövid kérdésre. Lehet-e bízni ilyen emberekben? Látva, hogy mi történik ma Lengyelországban, nem furcsálom, miért nem válaszoltak. Székekért, a saját hatalmukért harcolnak, nem értünk. Lesza… sajnálnak minket.

– Könnyű másokat kritizálni, de önmagát, a humoristát el tudja képzelni a parlamentben?

– Az elmúlt választási ciklusok során annyi mulatságos embert ült a szejmben, hogy a humorista, aki bohóc sipkában állna a parlament szónoki emelvényére, senkit sem lepne meg. Komolyra fordítva: tisztesség, becsület, hozzáértés – ez a lényeges, nem a munkahely, vagy a fejfedő.

– Honnan ered a JP ötlete olyan országban, amelyben legalábbis jónéhány csoportosulás nevetséges, sőt, kiérdemli a kikacagást…

– Ha a lengyelek elkezdik majd megkülönböztetni a vidámságot a nevetségességtől, az lesz a jelzés arra, hogy eljött a Jókedv Párt ideje. A JP egyik jelszava: „Sok a nevetséges párt, de csak egy az, amelyik vidám”.

– Ha koalícióra kerülne sor, azt kivel kötnének?

– Ha az országot, a lengyelek szerencséjét és jólétét szolgálná, koalíciót kötnék magával az ördöggel is. Gyanítom, hogy könnyebb volna szót érteni az ördöggel, mint például a Radio Maryja Párttal. Az ördögnek bizonyára több a humorérzéke, mint Rydzyk igazgató atyának, mégsincs Lengyelországban rádiós csatornája és olyan csinos reverendája…

– Egy 80-as évek közepén, száz amerikai cégnél folytatott felmérés szerint a humorérzékkel bíró alkalmazottak sokkal vállalkozóbb kedvűek, mint a komorak. Lehetséges ez?

– Ismerem ezeket a kutatásokat és sajnálom, hogy a nevetésterápia Lengyelországban olyan gyengén fejlődik. Egyik legnagyobb lengyel terjesztője is birtokosa a Jókedv Párt igazolványának és kapcsolatban állok vele. Ha alkalom adódik, a médiumokon keresztül igyekszünk terjeszteni a nevetésterápiát. Mint karikaturistát és a www.karykatury.com főnökét, örömmel tölt el, ha e-maileznek vagy telefonálnak egyes cégektől azzal a kéréssel, hogy készítsek karikaturát vagy meghívnak engem és más humoristákat a cégrendezvényekre. A karikatura iránti érdeklődés a nevetésterápia egyik formája.

– Bárki megszerezheti a Jókedv Pártjának tagsági könyvét?

– Elég, ha szól, vagy megírja, hogy van humorérzéke és egyszer őszinten elneveti magát. A tagdíj három kacagás naponta, ám ezt be kell tartani. Postán megkapható az igazolvány, elég a 7948 számra egy SMS-t küldeni névvel és címmel, de ez csak a Lengyelországban lakókra vonatkozik. Szoktunk tagsági könyveket átadni a szatirikus rendezvényeken is, a megbízható személyeknek pedig többet is küldök, az ismerőseik számára.

• • •
Szczepan Sadurski (1965) újságíró, humorista és sajtórajzoló. Több mint 5 ezer rajza jelent meg 200-nál is több lengyel és külföldi lapban. Számos díj, így egyebek között a Złota Szpilka’86 és Srebrna Szpilka’85 tulajdonosa – amelyek a „Szpilki” hetilap által az év legjobb rajzáért odaítélt, elismert díjai. A „Superpress” Humor és Szatirakiadó alapítója (1991). Létrehozta a Sadurski.com és Dobry Humor.pl. internetes portálokat. Hetente 44 ezer olvasónak küldi el az ingyenes „Dobry Humor” e-hetilapot. Varsóban él és dolgozik.

• • •
A Jókedv Párt több mint 2500 tagja közé tartozik többek közt: Agnieszka Fatyga – rockénekes, Mieczysław Szcześniak – rockénekes, Edward Lutczyn, Krzysztof Skiba, Marcin Daniec, Tadeusz Drozda – humorista, Jerzy Gruza, Piotr Łazarkiewicz – rendező, Joanna Kurowska, Janusz Gajos, Stanisław Mikulski, Marian Opania, a volt képviselő Bronisław Cieślak – színészek, valamint a németországi lakos Fritz Habberger zenész, az olasz dalénekes és zeneszerző Marco Bocchino, az ekvádori zenész Leonardo Cuesta, Gabi Gold cseh énekesnő, Oleg Doniec orosz rockénekes, a sötétbőrű basszgitáros Steve Logan, a cseh humorista Jura Krupa…

A JP-be való belépésről és a párt programjáról információt a www.partia.dobryhumor.pl internetes oldalon találnak.

Spodobało się? UdostępnijShare on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Pin on Pinterest
Pinterest
Share on VK
VK
Email this to someone
email