węgry wywiad Sadurski

Węgry. Wywiad z Sadurskim

Czas czytania:4 minut/y, 26 sekund/y

Rok 2007. W czasopiśmie Polonia Węgierska (Pismo Ogólnokrajowego Samorządu Mniejszości Polskiej) ukazał się wywiad ze Szczepanem Sadurskim na temat Partii Dobrego Humoru – w dwóch wersjach językowych: polskiej i węgierskiej.

Talán miniszterelnökhelyettes volnék…

Stanisław M. Jankowski beszélgetése Szczepan Sadurskival, a Jókedv Párt elnökével.

– Miként alakult meg a Jókedv Párt?

– Amikor Spanyolország egyik körzetében a helyi szatirikus laphoz kötődő humoristák indultak a helyhatósági választásokon, úgy gondoltam, valami hasonlóval lehetne Lengyelországban is próbálkozni, csak országos kiterjedéssel – annál is inkább, mert akkoriban (2001-et írtunk) kezdődött a parlamenti választási kampány. A „Twój Dobry Humor” (Jókedved) című szatirikus lap kiadója voltam, így hát pártsajtó már létezett (megjelenik továbbra is, ám a példányszámot és terjedelmet korlátoztuk). Az egész ország humoristái hozzáláttak támogató aláírások gyűjtéséhez, aztán Alapító Kongresszust tartottunk Gdańskban, a Szolidaritás bölcsőhelyén, amely hangos tüntetéssel végződött. Amikor elmondtam, hogy ez csak vicc, a „komoly” pártok megkönnyebbülten fellélegeztek, a választók pedig más jelöltekre adták le szavazatukat.

– Azt hallottam, hogy a JP indulni szándékozott a 2001-es parlamenti választásokon…

– Amikor 2001-ben híre kelt a JP-nek (akkor lépett be a pártba néhány nagyhírű humorista, például Daniec és Skiba), a lapok pedig megírták, hogy új erő jelenik meg a politikai porondon, telefonokat kaptunk ismeretlen emberektől, akik aziránt érdeklődtek, miként indulhatnának a szejm-választásokon a JP listájáról. Ha akkor bejegyeztetjük magunkat pártként és indulunk a parlamenti választásokon, talán nem létezne a szejmben az Önvédelem nevű, különös alakulat? Elvették tőlünk a lehetséges választókat és bohóccá váltak, akiken egész Lengyelország röhög. Mondhatni, ellopták tőlünk az absztrakt politikai és gazdasági programot. Most talán miniszterelnökhelyettes volnék, mint Lepper, és a JP kormányzó párt lehetne? Gyakran kapok javaslatokat, hogy jegyeztessük be a JP-t és végre induljunk valódi választásokon. Lehet, hogy végül meggyőz valaki…?

– Milyen eredménnyel járt az Ön pártja által a 2005-ös választások előtt szétküldött kérdőív? Arra a kérdésre gondolok, hogy mit kívánnak tenni a politikusok azért, hogy a lengyelek többet kacagjanak…?

– Szomorú, de az akkoriban legnépszerűbb 10 lengyel politikus (jelöltek az elnöki posztra, s a legnagyobb pártok elnökei) közül senki nem válaszolt a három, rövid kérdésre. Lehet-e bízni ilyen emberekben? Látva, hogy mi történik ma Lengyelországban, nem furcsálom, miért nem válaszoltak. Székekért, a saját hatalmukért harcolnak, nem értünk. Lesza… sajnálnak minket.

– Könnyű másokat kritizálni, de önmagát, a humoristát el tudja képzelni a parlamentben?

– Az elmúlt választási ciklusok során annyi mulatságos embert ült a szejmben, hogy a humorista, aki bohóc sipkában állna a parlament szónoki emelvényére, senkit sem lepne meg. Komolyra fordítva: tisztesség, becsület, hozzáértés – ez a lényeges, nem a munkahely, vagy a fejfedő.

– Honnan ered a JP ötlete olyan országban, amelyben legalábbis jónéhány csoportosulás nevetséges, sőt, kiérdemli a kikacagást…

– Ha a lengyelek elkezdik majd megkülönböztetni a vidámságot a nevetségességtől, az lesz a jelzés arra, hogy eljött a Jókedv Párt ideje. A JP egyik jelszava: „Sok a nevetséges párt, de csak egy az, amelyik vidám”.

– Ha koalícióra kerülne sor, azt kivel kötnének?

– Ha az országot, a lengyelek szerencséjét és jólétét szolgálná, koalíciót kötnék magával az ördöggel is. Gyanítom, hogy könnyebb volna szót érteni az ördöggel, mint például a Radio Maryja Párttal. Az ördögnek bizonyára több a humorérzéke, mint Rydzyk igazgató atyának, mégsincs Lengyelországban rádiós csatornája és olyan csinos reverendája…

– Egy 80-as évek közepén, száz amerikai cégnél folytatott felmérés szerint a humorérzékkel bíró alkalmazottak sokkal vállalkozóbb kedvűek, mint a komorak. Lehetséges ez?

– Ismerem ezeket a kutatásokat és sajnálom, hogy a nevetésterápia Lengyelországban olyan gyengén fejlődik. Egyik legnagyobb lengyel terjesztője is birtokosa a Jókedv Párt igazolványának és kapcsolatban állok vele. Ha alkalom adódik, a médiumokon keresztül igyekszünk terjeszteni a nevetésterápiát. Mint karikaturistát és a www.karykatury.com főnökét, örömmel tölt el, ha e-maileznek vagy telefonálnak egyes cégektől azzal a kéréssel, hogy készítsek karikaturát vagy meghívnak engem és más humoristákat a cégrendezvényekre. A karikatura iránti érdeklődés a nevetésterápia egyik formája.

– Bárki megszerezheti a Jókedv Pártjának tagsági könyvét?

– Elég, ha szól, vagy megírja, hogy van humorérzéke és egyszer őszinten elneveti magát. A tagdíj három kacagás naponta, ám ezt be kell tartani. Postán megkapható az igazolvány, elég a 7948 számra egy SMS-t küldeni névvel és címmel, de ez csak a Lengyelországban lakókra vonatkozik. Szoktunk tagsági könyveket átadni a szatirikus rendezvényeken is, a megbízható személyeknek pedig többet is küldök, az ismerőseik számára.

• • •
Szczepan Sadurski (1965) újságíró, humorista és sajtórajzoló. Több mint 5 ezer rajza jelent meg 200-nál is több lengyel és külföldi lapban. Számos díj, így egyebek között a Złota Szpilka’86 és Srebrna Szpilka’85 tulajdonosa – amelyek a „Szpilki” hetilap által az év legjobb rajzáért odaítélt, elismert díjai. A „Superpress” Humor és Szatirakiadó alapítója (1991). Létrehozta a Sadurski.com és Dobry Humor.pl. internetes portálokat. Hetente 44 ezer olvasónak küldi el az ingyenes „Dobry Humor” e-hetilapot. Varsóban él és dolgozik.

• • •
A Jókedv Párt több mint 2500 tagja közé tartozik többek közt: Agnieszka Fatyga – rockénekes, Mieczysław Szcześniak – rockénekes, Edward Lutczyn, Krzysztof Skiba, Marcin Daniec, Tadeusz Drozda – humorista, Jerzy Gruza, Piotr Łazarkiewicz – rendező, Joanna Kurowska, Janusz Gajos, Stanisław Mikulski, Marian Opania, a volt képviselő Bronisław Cieślak – színészek, valamint a németországi lakos Fritz Habberger zenész, az olasz dalénekes és zeneszerző Marco Bocchino, az ekvádori zenész Leonardo Cuesta, Gabi Gold cseh énekesnő, Oleg Doniec orosz rockénekes, a sötétbőrű basszgitáros Steve Logan, a cseh humorista Jura Krupa…

A JP-be való belépésről és a párt programjáról információt a www.partia.dobryhumor.pl internetes oldalon találnak.

Wywiad ze Szczepanem Sadurskim. Wywiad po węgiersku. Czy przeczytasz ten wywiad w języku węgierskim? Wywiad w czasopiśmie Polonia Węgierska

DwuTAKT komiksy komiks informacje wystawy ciekawostki Poprzedni post DwuTAKT Toruń, wystawy, aukcja komiksów
Dobry Humor dowcipy gazetka Szczepan Sadurski Wydawnictwo Superpress Następny post 15 lat Dobrego Humoru